Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging

 
Musea
Nederland
België
Duitsland
Denemarken
Frankrijk
Engeland
Polen
Portugal
Italië
Turkije
Rusland
Noord-Amerika

Meer musea zijn te vinden bij de Duitse zustervereniging: Maß und Gewicht onder het kopje 'Museen'.


NEDERLAND

Naarden: Weegschaalmuseum
logo Weegschaal Museum Naarden

Vanaf 8 juni 2012 heeft een bevlogen verzamelaar zijn collectie gewichten, weegschalen, inhoudsmaten, lengtematen en ijkgereedschap in een eigen museum tentoongesteld.

Openingstijden:
• woensdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur

Gesloten op:
• maandag en dinsdag
• 25, 26 en 31 december; 1 januari, 1e paasdag, 1e pinksterdag, hemelvaartsdag.

Adres: Turfpoortstraat 27, 1411 ED Naarden-Vesting. Dit is het zogenaamde 'Spaanse Huis'.

Tel. 035-544 71 53.

Informatie: Weegschaalmuseum.

Leiden: Rijksmuseum Boerhaave

logo Museum Boerhaave

Het rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde.

Hier kunt u gemakkelijk zoeken in de collectie op trefwoorden zoals gewicht, sluitgewicht, milligramgewicht,  goudgewicht, muntgewicht, balans, weegschaal, inhoudsmaat, duimstok, meetstok, meetlat, enz.

Informatie: Rijksmuseum Boerhaave.Delft: Techniek Museum Delft   ---- OPGEHEVEN ----
Oudheidskamer van het IJkwezen

In de jaren '60 van de  20e eeuw werd de collectie van het IJkwezen ondergebracht in de Oudheidskamer van het IJkwezen. Bij de verzelfstandiging van het IJkwezen in 1989 werd de collectie als een last gezien en uiteindelijk ondergebracht in het NMi Museum IJkwezen, dat later in een zaal van het Techniekmuseum te Delft werd ondergebracht.

Eind 2001 is het NMi Museum IJkwezen opgeheven. De teloorgang was tevens een primeur, aangezien delen van de collectie publiekelijk werden verkocht. Ongeveer
40 musea hebben delen van de collectie overgenomen, waaronder het Museon te Den Haag (2500 objecten) en het Geldmuseum te Utrecht (in het gebouw van de Rijks Munt). De omvangrijke bruikleen van het Amsterdams Historisch Museum (ruim 400 voorwerpen) is weer in Amsterdam opgeslagen.

In het depot van het Techniek Museum Delft is de kerncollectie achtergebleven: de oude standaarden en het materiaal dat werd gebruikt bij de opleiding van de ijkers (inclusief het documentatiemateriaal). Deze collectie is gebaseerd op de bedrijfscollecties van het Nederlands Meetinstituut (NMi, voorheen het IJkwezen) en de TU Delft. Het Techniek Museum Delft is uiteindelijk gesloten en in 2009 heropend als het Science Centre Delft.Utrecht: Geldmuseum   ---- OPGEHEVEN ----

GeldMuseum

Dit museum herbergt onder andere een collectie muntgewichtdozen en muntgewichten, afkomstig van het KPK (Koninklijk Penningkabinet) te Leiden.
Sinds de opheffing van het NMi Museum IJkwezen in 2001 is ook de collectie van de Stichting Vrienden van het NMi Museum in het Geldmuseum ondergebracht.
Sinds zomer 2006 was het Geldmuseum gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht.
In 2012 is de onderzoeksstaf grotendeels ontslagen.

Het Geldmuseum is per 1 november 2013 gesloten. De collectie gemmen werd overgebracht naar het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden; de numismatische en metrologische collectie wordt overgebracht naar De Nederlandsche Bank te Amsterdam.
Workum: Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman Museum

In de collectie bevindt zich een verzameling gewichten die door de schilder en oudijzer-handelaar Jopie Huisman werden gered van de smeltkroes. Informatie: Jopie Huisman Museum.Bladel: Museum voor doseren & wegen
logo Alfra
Ter ere van het 75-jarig bestaan van Alfra Doseer- & Weegsystemen heeft een aantal (oud)-medewerkers een museum ingericht. Er wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van doseer- en weegmachines door de jaren heen, van bascule tot hypermoderne doseer- & weegmachine.
Locatie: het voormalige kantoorgebouw van Alfra (naast dat van moedermaatschappij KSE), Rondweg 27a, 5531 AJ Bladel.
Open op afspraak, bel 0497-38 38 18.


BELGIË

Brugge: Gruuthuuse Museum
Een behoorlijke collectie Vlaamse maten, gewichten en muntgewichten is hier te vinden, zoals een 32 ponds sluitgewicht en een grote hoeveelheid Vlaamse krukgewichten. Helaas staat dit materiaal momenteel in opslag. Informatie:  Gruuthuuse Museum.


DUITSLAND

Balingen: Bizerba Waagenmuseum
Bizerba Waagenmuseum
De collectie van de weegschalenfabrikant Bizerba is ondergebracht in het Zollernschloß te Balingen, ten zuiden van Stuttgart.
Dit gebied was een bekende vestigingsplaats voor weegschalenmakers, zoals Haigis, Sauter, Kern en Bizerba.
Informatie:
Museum für Waage und Gewicht.Albstadt-Onstmettingen: Philipp-Matthäus-Hahn-Museum
In dit streekmuseum bevindt zich een grote collectie van en over de uitvinder en pastor Philipp Matthäus Han, die tussen 1764 en 1770 in Onstmettingen werkte. Hij bouwde weegschalen, rekenmachines en astronomische instrumenten. De collectie wordt aangevuld met materiaal over de weegschalenproduktie van deze streek. Informatie: Phillipp-Matthäus-Hahn-Museum.


Albstadt-Onstmettingen: Waagensammlung Riedschule
Een enorme verzameling weegschalen, onder andere uit de collecties van Hans Richard Jenemann en Max Danell, is hier ondergebracht. Informatie: Riedschule.


Bechhofen: particulier museum van Johannes Schlender
Vanaf 27 mei 2000 is dit museum opengesteld voor bezoekers. De verzameling omvat weegschalen, gewichten, lengtematen, meetgereedschap, inhoudsmaten, aërometers, enz.
Adres: Pfarrer-Kneipp-Straße 1, 91572 Bechhofen, Ortsteil Königshofen (omgeving Dinkelsbühl).
Telefoon: +49 - 9822 - 5856.
Openingstijden: elke 2e zondag van de maand tussen 13 - 17 uur, van april tot en met oktober, en op afspraak.Kleinsassen: Pfunds-Museum
Pfunds-Museum
Op 12 mei 2001 werd dit museum geopend; het bevat de omvangrijke verzameling aan weegschalen, gewichten, inhoudsmaten en lengtematen van slechts één verzamelaar!
Het museum is gevestigd in het kunstenaarsdorp Kleinsassen, ten oosten van Fulda (Hessen).
De bovenverdieping herbergt duizenden gewichten, lengtematen en inhoudsmaten uit vele landen.
De middenverdieping bevat voornamelijk weegschalen, gerangschikt per beroepsgroep en toepassing.
De entree op de begane grond biedt ruimte voor wisseltentoonstellingen en wordt opgesierd door loodzware personenwegers met muntinworp.
Wie zich wil oriënteren op het verzamelgebied of wie modellen verzamelt, vindt hier een goudmijn.
Voor de gespecialiseerde verzamelaar heeft het museum ook diverse verrassingen in petto.
De variëteit is verbazingwekkend.
Informatie: Pfunds-Museum.


Oschatz: Oschatzer Stadt- und Waagenmuseum
Oschatzer Stadt- und Waagenmuseum
Opgericht in 1982. Men heeft een kleine, diverse collectie van weegschalen en allerlei documentatie hier omheen.
Oschatz ligt halverwege Leipzig en Dresden.
Informatie: Oschatzer Stadt- und Waagenmuseum.Wachenheim: Waagenmuseum
Waagenmuseum Wachenheim
Een grote verzameling weegschalen en gewichten is te vinden in dit museum van de Helmut Hofmann.
Als curiositeit kan een zogenaamde 'jockey-weegschaal' uit Engeland genoemd worden.
Informatie: Waagenmuseum Wachenheim.Delmenhorst: historische Wassermühle
Wassermühle Delmenhorst
De watermolen is sinds 1991 een museum. In 1998 werd hierin een collectie weegschalen en gewichten ondergebracht.
Informatie: Museumsmühle Delmenhorst.

DENEMARKEN

Stubbekøbing: Stubbekøbing Museum
Wanneer u per auto op vakantie gaat naar Zweden, en daarbij per boot via Puttgarden (D) - Rodbyhavn (Dk) over de E47 richting Kopenhagen reist, kunt u op het eiland Falster de afslag Stubbekøbing nemen. Dit museum heeft verzamelaars veel te bieden, vooral aan gewichten en weegschalen. De verzameling omvat bismars uit de periode 1588 - 1947, unsters, evenaars, inhoudsmaten, vele gewichten, korenschalen en apothekersbalansen. Ook een grote verzameling keuken-emaille, compleet ingerichte keuken van omstreeks 1890, een schoenmakerswerkplaats en veel oud gereedschap. Neem gerust twee tot drie uur de tijd. Tip: vraag bij de ingang naar een lijst met alle genummerde weegwerktuigen, zodat u wat meer te weten komt over leeftijd, afkomst en gebruik. Informatie: Stubbekøbing Museum.


FRANKRIJK

Parijs: Musée des Arts et Métiers
Het nationale techniekmuseum heeft op de tweede etage twaalf vitrines ingericht met maten en gewichten. Het grootste deel van de collectie dateert van voor 1790. Informatie: CNAM en Arts-et-Metiers.


La Talaudière (Loire): Maison du Patrimoine et de la Mesure
In 2001 werd dit streekmuseum opgericht, waarbij een grote zaal is ingericht met de maten en gewichten uit de eigen streek en die van het ijkkantoor van Saint-Etienne. Er worden jaarlijks wisselende exposities gehouden; het materiaal is in vele vitrines ruim tentoongesteld.
Adres: in het Parc public, 42350 La Talaudière. Dit is ongeveer 40 km ten zuidwesten van Lyon, aan de N498, en even ten noorden van Saint-Etienne. Informatie: Maison du Patrimoine et de la Mesure.


Caveirac: Verzameling van Pierre Hénin
Centraal staat de verzameling van Pierre Hénin: hij heeft twintig jaar lang kunst, gereedschappen, maten en gewichten verzameld en kan nu een overzicht geven van de produktie van Franse balansenmakers tussen de vroege 17e en het midden van de 20e eeuw.
Op deze tentoonstelling worden ook andere zaken getoond zoals een grote variëteit aan Franse ijzeren gewichten uit de 18e eeuw en het begin van het metrieke stelsel, smeedijzeren en messing evenaars, unsters, veerbalansen, kwadrantwegers, toonbankbascules volgens de systemen Roberval en Béranger, bank- en grondbasculesnelwegers, automatische weegschalen enz. Enkele specifieke gebieden worden uitgelicht zoals brievenwegers, korenschalen, garenbalansen, industriële weegschalen en een prachtige set gewichten en weegschalen van een ijker.

Mécringes: l'Espace Musée du poids
l'Espace Musée du poids
Het tweede museum in Frankrijk dat gespecialiseerd is in maten, gewichten en weegwerktuigen.

Informatie: l'Espace Musée du poids.

ENGELAND

Birmingham: Avery-Berkel Historical Museum   ---- OPGEHEVEN ----
Logo Avery Historical Museum
Deze collectie werd in 1927 in het bedrijfsmuseum van de weegschalenproducent Avery ondergebracht en is sindsdien met zorg bewaard en aangevuld. De grote zaal van het museum bevatte een grote hoeveelheid weegschalen en gewichten; in het kantoor bevond zich de collectie literatuur en een enorme voorraad handelscatalogi.

In december 2014 werd het museum gesloten. Het archief zal naar de bibliotheek van Birmingham gaan; de verdeling van de collectie is nog niet geheel duidelijk.


Alvington (Gloucestershire): Scales and Rural Museum
logo Scales Museum

Twee Engelse verzamelaars hebben hun collectie antieke weegschalen en gewichten, landbouwgereedschap en keukengerei in een museum gebundeld. De website scalesmuseum.com is inmiddels opgeheven.POLEN

Swidnicy: Muzeum Dawnego Kupiectwa - Sala Metrologiczna
Muzeum Dawnego Kupiectwa

Neem ook eens een kijkje in de metrologiezaal van dit museum.
Zoom in en uit op de collectie, mooi gedaan!
Kies rechtsonder op de site bij Plugin: voor Flash, en zorg ervoor dat FlashPlayer is geïnstalleerd.

Informatie: Muzeum Dawnego Kupiectwa
.


PORTUGAL

Caparica (bij Lissabon): Instituto Português de Qualidade / Servico de Metrologia Legal
Instituto Português de Qualidade

Er is een permanente expositie van hun oude standaarden.
De catalogus hierover dateert uit 1990 en verscheen onder de titel 'Pesos e Medidas em Portugal'.
Een nieuwe versie in drie talen verscheen in 2007, in samenwerking met onze zustervereniging Maß und Gewicht in Duitsland.
Informatie:
Museu de metrologia.


ITALIË

Campogalliano: Museo della bilancia
Museo della Bilancia

Wat in Nederland niet meer kan, is in Italië nog wel mogelijk: een zelfstandig museum voor gewichten en weegschalen.
Naast de tentoonstelling geeft men ook bijzonder fraaie boeken over weegschalen uit. Informatie:
Museo della Bilancia.


TURKIJE

Pera Museum
Pera Museum

Een zeer uitgebreide collectie maten en gewichten, die bijeengebracht is door Suna and İnan Kıraç, wordt in dit museum bewaard.
Een deel van dit materiaal is gepubliceerd in een prachtige catalogus van Garo Kürkman: 'Anatolian weights and measures' (Istanbul, 2003).

Oğuz Tekin heeft in 2013 en 2015 twee catalogi over deze collectie uitgebracht. Zie de rubriek Literatuur.

Informatie: Pera Museum.RUSLAND

VZVT
VZVT

Een uitgebreide verzameling weegschalen en documentatie op een onvermoede plek: de website van een leverancier van weegschalen in Volgograd, in het zuiden van Rusland. Informatie: VZVT.NOORD-AMERIKA

New Haven (Connecticut):
Streeter Collection, Yale University Medical Historical Library
Collectie (voornamelijk Europese) maten en gewichten, opgezet door Edward Clark Streeter tussen 1923 en 1947. U kunt alvast een kijkje nemen via de Streeter web site van 
ISASC.


Kansas City (Missouri): Fairbanks
Fairbanks

Deze Amerikaanse weegschalenproducent heeft een historische collectie weegschalen verspreid over de bedrijfsgebouwen ondergebracht. Bezichtiging na telefonische afspraak. Informatie: Fairbanks.

Robert A. Paselk Scientific Instrument Museum
Op het internet te raadplegen: Humboldt. Met een verrassende hoeveelheid informatie over weegschalen, vergelijkende overzichten (met afbeeldingen) en achtergronden.


Canada Science and Technology Museum
Op het internet te raadplegen: Canada Science and Technology Museum.


Terug naar de startpagina.

Update: 4-9-2022