Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging

 
Links


Onderstaande verwijzingen helpen u verder op ons verzamelgebied. Dit is echter geen uitputtende lijst!

Verzamelingen

Weegschalen

Lengtematen

Tabellen en lijsten (conversietabellen)VERZAMELINGEN

Muntgewichten en muntgewichtdozen uit de Nederlanden
door drie verzamelaars van informatie over dit materiaal.
Opening per 20 september 2014. Een uitgebreide website over muntgewichten van de Nederlanden. Met overzichten van de typen dozen, verkopers van muntgewichten en hun personalia, merken, etiketten en muntgewichten; schrijnwerkersmerken, merken op balansschaaltjes, klopmerken, jaarletters, vormgeving van haakjes met datering, een overzicht van de munten waarvoor muntgewichten zijn gemaakt, literatuur en verwijzingen naar andere websites. De overzichten met muntgewichten zijn nog verre van compleet; ook de laatmiddeleeuwse muntgewichten ontbreken nog geheel. De website staat open voor nieuwe literatuur over muntgewichten.

Goud- en zilverweging
door Huib Tieleman
Een zeer uitgebreid overzicht van Trooise gewichten, gewichten voor fijne weging, karaatgewichten, medicinale gewichten, bankgewichten, muntproduktiegewichten en enige randgebieden. De meeste getoonde objecten bevinden zich in de collectie van het Webmuseum goudenzilverweging.nl. Ook worden er objecten uit andere particuliere collecties en uit diverse musea getoond.


Muntgewichten
door Peter De Witte uit België.
Een kleine dwarsdoorsnede van het uitgebreide verzamelgebied dat muntgewichten heet: van laatmiddeleeuwse muntgewichten (en bijbehorende munten) tot aan muntgewichtdoosjes en klopmerken.

Brievenwegers
door André Sol uit Zoetermeer.
Zijn website geeft een idee wat een startend verzamelaar van brievenwegers in korte tijd bijeen heeft weten te brengen. Het is een dankbaar verzamelgebied, vooral vanwege de variatie en betaalbaarheid.

Oudegewichtjes
door Gerard Warburg.
Een overzicht van knopgewichten waaronder druppelknopgewichten, krukgewichten, blokgewichten en sluitgewichten.
Zie ook Wikipedia. Voor een impressie zie Omroep Gelderland en KoffieMAX.

Loden gewichten
door Tjark Dolfing.
Een prachtig overzicht van de loden gewichten van voor 1820. Heel veel steden en streken hebben ze gebruikt, maar er is slechts weinig goed materiaal overgebleven.

Zwolse gewichten
Zwolse maten
door Egbert Dikken uit Zwolle.
Egbert streeft naar een nieuwe publicatie over de maten en gewichten van Overijssel en geeft hier alvast een voorproefje.

Opiumgewichten
door Mark van Hierden.
Aziatische diervormige gewichten uit Thailand, Laos, Birma, Vietnam en een deel van China, die ten onrechte 'opiumgewichten' worden genoemd.

Meetkettingen, meetlinten (meetveren) en meetstokken
door Nicolàs de Hilster.
Onder het kopje 'Survey Tools' wordt het begin van een collectie meetstokken, meetlinten en meetkettingen getoond. Zeer verzorgd!

Melkmaten
door Gerard Warburg.
Een overzicht van de melkmaten in Nederland.Le Compendium
door Albert Balasse uit Frankrijk.
Een overzicht van instrumenten voor educatief gebruik, waaronder weegschalen, gewichten, inhoudsmaten en lengtematen. Zeer verzorgd!A collection of historical scales and weights
door Matthias Hass uit Berlijn.
Dit is een gigantisch overzicht van gewichten en weegschalen. Neem eens een kijkje voor vele nieuwe verzamelideeën. Denk niet dat al die voorwerpen van hem zijn! De website wordt overigens niet meer bijgewerkt.


Die historische Apotheke
door Rolf Laufkoetter uit Bad Ems (Duitsland).
Zijn verzameling aan oude apothekersbenodigdheden en sluitgewichten is op een prachtige manier tentoongesteld. Beslist een kijkje nemen!Apothekergewichten
door David Coats uit Australië.
David heeft zijn verzameling medicinale gewichten op het internet staan en legt uit wat die vreemde gewichtsaanduidingen betekenen.

English weights and measures
door Brian Parkin uit Engeland.
Een overzicht van Britse maten en gewichten. Brian is een kilo-hater! Wie steunt hem in zijn strijd tegen het metrieke stelsel in Engeland?

Engeland
door Norman Biggs uit Engeland.
Een brede interesse in gewichten, ijkmerken en weegschalen. Norman heeft diverse publicaties op zijn naam staan en sinds enige tijd zet hij zijn nieuwe publicaties alleen op internet.
Amerikaanse inhoudsmaten
door 'Measureman' uit de Verenigde Staten.
Een flinke verzameling inhoudsmaten. Het lijkt wel of deze verzamelaar het rijk alleen heeft...
WEEGSCHALEN

Weegtechniek
door Sartorius-technicus Zeegert van Huissteden.
Hij behandelt uitputtend de werking van balansen. Erg goed!
Let op: de eerste afbeelding op die website is onjuist; deze toont een substitutiebalans in plaats van een compensatiebalans ('evenaar').
De oorspronkelijke website is niet langer online, daarom wordt hier naar een afdruk van 5-1-2014 verwezen.

Olland
door Fulko van Westrenen.
Deze website is een eerbetoon aan de vader van Fulko: A.J.C. van Westrenen was tussen 1946 en 1987 bij Olland industrieel ontwerper, produktontwerper en constructeur. Hij had een bijzondere, hoekige stijl met kleuraccenten, die ook op deze website terugkomt.


De geschiedenis van de analytische balans
Twee verzamelaars, uit Wales en uit Nederland, werken gezamenlijk aan het digitaal toegankelijk maken van de literatuur en diaverzameling van wijlen Hans Richard Jenemann. Deze verzamelaar van laboratoriumbalansen heeft in ruim 20 jaar tijd vele duizenden grootformaat dia's van balansen gemaakt en ruim 2200 pagina's tekst hierover gepubliceerd. Een voorproefje is op de website te vinden.LENGTEMATEN

Voormetrieke lengtematen / Vormetrische Längeneinheiten
door Rolf Rottländer.TABELLEN EN LIJSTEN (CONVERSIETABELLEN)

De oude Nederlandse maten en gewichten
door J.M. Verhoeff - Meertens Instituut, Amsterdam.
In het begin van de 19e eeuw verzamelde J.H. van Swinden gegevens van de voormetrieke maten en gewichten. Ze zijn bewerkt en aangevuld door Verhoeff en in 1982 en 1983 uitgegeven in boekvorm.
Het eerste deel van het boek is intussen in een database omgevormd en aangevuld; het resultaat kan nu gemakkelijk worden doorzocht.
Het tweede deel van het boek geeft een overzicht van de vele benamingen voor maten en gewichten. Zie de lijst, afkomstig van Geneaknowhow.
Let niet op de foute kreet 'Nederlands Metriek Stelsel'; het gaat gewoon over het metriek stelsel dat voorzien is van Nederlandse namen.

Gewichts-Informationssystem
door Jürgen Mittelbach.
Jürgen werkt aan een zeer omvangrijk systeem waarin de verschillende oude gewichtseenheden van Europese plaatsen en streken zijn op te vragen. Zijn systeem vergt enige gewenning; lees daarom eerst de handleiding, maar daarna is het handig zoeken en vergelijken.

A dictionary of measures
door Frank Tapson (Cleave Books).
Een zorgvuldig samengesteld overzicht van metrieke en Brits/Amerikaanse ('Imperial') eenheden. Met ingebouwde calculators.

How many?
door Russ Rowlett, Chapel Hill (NC), Verenigde Staten.
Een bijna encyclopedische lijst van meten en gewichten uit industrie en samenleving, met ruim 1350 ingangen. Ook op deze site handige 'links'.


Terug naar de startpagina.


Update: 26-5-2024